در کلان گفتمان فرهنگی انقلاب اسلامی ایران، ارائه الگوی صحیح پوشش عفیفانه باعنایت به پیشینۀ تاریخی، فرهنگی و دینی ایران اسلامی، به یکی از اهداف مهم و ارزشمند فعالان و دستاندرکاران این حوزه بدل گردیدهاست. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز همسو با این هدف متعالی با برگزاری جشنواره مدولباس فجر بهمثابه فراگیرترین رویداد تخصصی مدولباس در ایران تلاش دارد، بستر لازم جهت رشد و گسترش فعالیت در این عرصه را با هدف ارزشگذاری و ارتقای سبک پوشش عفیفانه ایرانی-اسلامی و شکلگیری جریانی مؤثر و کارآمد در سپهر توسعه اقتصادی صنایع فرهنگی کشور و پشتیبانی از تولیدات ملی به نمایش درآورد. مرور نحوه برگزاری و دستاوردهای 10 دوره از جشنوارۀ مذکور نشان میدهد که با تبیین رویکردهای نوین و سپس اقدامات راهبردی همسو با نخستین اهداف شکلگیری این جشنواره، میتوان این رویداد را به عرصهای برای تمرکز بر فرهنگ پوشش عفیفانه و نیز گسترش میدان خلاقیت برای نیل به طراحی مد و لباس بر اساس هویت ایرانی-اسلامی بدل نمود.
ایران فرهنگی به تنوع و اصالت جنوب تا شمال و غرب تا شرق، رنگینکمانی وسیع با علایق و سلایق مختلف است که اوج توانمندیها و قابلیتها را در این پهنه به رخ میکشاند. دراین میان، استانها و اقوام ایرانی اهمیت منحصربهفردی داشته و با استفاده از مزیت محلی خود ظرفیتهای فراوانی در حفاظت و حمایت از این تنوع فرهنگی دارند. این جشنواره برپایه یکی از محوریترین مؤلفههای انقلاب اسلامی که حاکمیت عدالت فرهنگی است، سیاستگذاری صحیح و متناسب با تنوع فرهنگی ایران و بهرهمندی از مشارکت هنرمندان بومی و ظرفیتهای هنری و اقتصادی آنان در تولید پوشاک ایرانی را مدنظر قرار داده و درصدد است جایگاه هدایتی، حمایتی و نظارتی خود را در یکی از عرصههای بزرگ فرهنگی و اقتصادی کشور که هنرصنعت پوشاک است، بازیابی کند.
بر اساس آنچه ذکر شد، کارگروه ساماندهی مدولباس کشور در صدد تبیین چگونگی برگزاری جشنوارۀ یازدهم به نحوی است که متضمن کارکرد اثربخش این رویداد در زمینه ایجاد شرایط ویژهای برای معرفی و کشف توانمندیها و استعدادهای طراحان بومی با مشارکت حداکثری استانهای علاقهمند به همکاری در اینزمینه گردد.
اهم فعالیت دبیرخانههای غیرمتمرکز در جشنواره پیشرو بهشرح زیر خواهد بود:
- اهم فعالیت دبیرخانههای غیرمتمرکز در جشنواره پیشرو بهشرح زیر خواهد بود:
- اعلام آمادگی برای دبیرخانه غیرمتمرکز و معرفی کارشناس استانی جهت شرکت در کارگاه آموزشی توجیهی درخصوص هماهنگی و نحوه برگزاری جشنواره استانی
- پیشنهاد و معرفی هیئت داوری بومی متناسب با ساختار کلی جشنواره و دارای سوابق، تجارب و دانش تخصصی لازم جهت تأیید و تصویب در دبیرخانه مرکزی جشنواره
- معرفی اساتید بومی و تعیین سرفصل برگزاری کارگاهها و نشستهای مرتبط
- همکاری و هماهنگی با دبیرخانه مرکزی جشنواره برای دریافت و تحویل آثار، داوریها و سایر امور مرتبط
- شناسائی و معرفی چهرههای ملی و هنرمندان شاخص بومی و اساتید مطرح حوزه بهمنظور بهرهگیری از دانش بومی و حمایت و تقدیر از فعالان و هنرمندانی که کمتر شناخته شدهاند و از امکانات لازم جهت ارائه آثار و تجربیاتشان برخوردار نیستند.
- معرفی دستاوردها و قابلیتهای فرهنگی، ملی و بومی عرصه مدولباس در سطح استان
- نمایش لباسهای سنتی، بومی و دستاوردهای طراحی مدو لباس منطقه در غرفههای تخصیص یافته
- حضور مراکز دانشگاهی و صنعتی بهمنظور ارائه دستاوردهای نوین در حوزه مدولباس
- پیشنهاد اصلاح و بهبود فرآیندها، شاخصها و ضوابط کلی جشنواره در سطح استانی
براساس آنچه ذکرشد، در جشنواره یازدهم فعالیت و مشارکت بخش اقوام و استانها هم بهصورت متمرکز و همزمان با جشنواره اصلی و هم بهصورت مستقل و پس از برگزاری جشنواره با برنامهریزی صورت گرفته در کارگروه ساماندهی مدو لباس کشور به شرح زیر خواهد بود:
- شرایط حضور کلیه فعالان مدولباس کشور در یازدهمین جشنواره بینالمللی مدولباس فجر در تهران مهیا میباشد .هنرمندان و فعالان مدولباس در سطح استانها میتوانند پس از ثبتنام در سایت جشنواره به آدرس در بخش تعیین حوزه داوری، ابتدا استان محل سکونت خود را از میان گزینههای موجود انتخاب نمایند. آثار ارسالی پس از طی مراحل داوری عمومی با توجه به شاخصهها و استاندارهای تعیینشده ، توسط داوران بومی که از سوی دبیرخانههای هر استان معرفی و موردتأیید قرار گرفتهاند مجدد موردارزیابی قرار خواهند گرفت و از آثار منتخب هنرمندان درصورت اخذ امتیازهای لازم به تفکیک هراستان در مراسم اختتامیه تقدیر بهعمل خواهد آمد.
- علاوه برحضور آثار برتر استانی در بخش نمایشگاهی، به هراستان با توجه به امکانات و فضای درنظر گرفتهشده در نمایشگاه مرکزی، غرفههائی برای نمایش لباسهای سنتی و بومی، دستاوردهای طراحی مدو لباس و مراکز دانشگاهی و صنعتی و فنآوریهای نوین اختصاص خواهد یافت.
- پس از برگزاری جشنواره متمرکز، هر یک از استانها میتواند در بازه زمانی اعلامشده در استان مربوطه نسبت به برگزاری جشنواره مدولباس فجر استانی خود اقدام نمایند و علاوه بر نمایش آثار برتر، انواع لباسهای سنتی، بومی و دستاوردها و طراحیهای مدولباس خود را ارائه دهند. درنهایت، با توجه به شرایط و کیفیت برگزاری، دبیرخانه استانی برتر انتخاب و تقدیر خواهدشد.
- شرکت در بخشهای مختلف رویداد برای تمامی طراحان، فعالان و فرهیختگان حوزه مُد و لباس آزاد است.
- حداکثر سن متقاضیان برای شرکت در بخش مهارتجوئی 35 سال تمام و برای شرکت در بخش مهارتی بدون محدودیت سنی است.
- ارتباط طرحهای ارائه شده با اهداف و موضوع کلی جشنواره الزامی است.
- تعداد طرحهای مجاز برای ارسال در هر یک از بخشهای رقابتی حداکثر 5 اثر است.
- شرکتکنندگان میتوانند با توجه به تخصص و دامنه فعالیت حرفهای خود همزمان در تمامی بخشهای رقابتی شرکت نموده و اقدام به ارسال اثر نمایند.
- طرحها باید اصیل بوده و برای نخستین بار در این رویداد رسمی ارائه شده باشند. احراز کپی بودن هر اثر، سبب حذف اثر از مسابقه و مشمول محرومیتهای دیگر و جبران خسارتهای احتمالی خواهد بود.
- در تمام مدت برگزاری جشنواره شرکتکنندگان ملزم به رعایت زمانبندی مشخص شده هستند.
- عدم شرکت درجلسات به منزله عدم تمایل متقاضی برای ادامه حضور در جشنواره است.
- تنظیم زمانبندی برنامهها و هرگونه تغییرات در اختیار دبیرخانه است و هیچ اثری پس از ورود و ثبت در دبیرخانه، تا پایان برنامههای رویداد عودت داده نخواهد شد.
- هریک از طرحهای ارسالی باید بطور جداگانه در فرمتی که توسط جشنواره برای هر بخش آماده شده است قرار بگیرد و توضیحات مرتبط با طرحها در قسمتهای تعیین شده تکمیل شوند.
- نحوه ارائه مستندات و ارسال نمونههای ساخته یا تولیدشده براساس اندازه اصلی خواهد بود.
- ارسال طرح و شرکت در مسابقه به منزله پذیرش آییننامه مسابقه از سوی شرکتکنندگان است و شرکت-کننده باید تابع کلیه قوانینی که در حین انجام کار و حضور در بخش رویداد جشنواره تصویب میشود، باشد.
- مالکیت مادی و معنوی طرحها و نمونههای منتخب، متعلق به دبیرخانه جشنواره خواهد بود و دبیرخانه جشنواره مجاز است از آثار ارائه شده در نمایشگاههای مختلف و مواردی همچون پوستر، کتاب، چندرسانهای، مجموعه آثار، ویژهنامهها، فضای مجازی و سایر اقلام تبلیغاتی و رسانهای بر اساس شرایط ذکر شده در فراخوان استفاده کند.
- به طرحهای اجرا شدهی برتر رویداد، هدایا و امکانات ویژهای تعلق خواهد گرفت.
- برای اطلاع از جزییات شاخصهای داوری و جوایز به بخش مربوط درتارنما(سایت) جشنواره مراجعه شود.-هرگونه ارتباط و یا اطلاعرسانی تنها از طریق کانالهای ارتباط رسمی عنوان شده در فراخوان جشنواره معتبر است.